torsdag 3. februar 2011

Solskinnsdag.........I dag har det jammen bært bud om vår. Visst kommer det sikkert både mer snø, mer kuldegrader, og mer vinter. Men denne dagen fortalte oss litt om hva vi har i vente
Etter gamle primstaven min, er det i dag

BLÅSMESSE. Opprinnelig St. Blasius messe. Nok et eksempel på en forvanskning som har fått ny mening: Hvis det blåste sterkt den dagen, ville det bli vindfullt (uff da, koloikk??) resten av året. Sjøfolk og fiskere måtte ikke nevne dagen med navn. Merket er en bøyd kvist.

I tillegg har jeg hatt min egen lille solskinnsdag..
En av heidisønnene var på sykehus i Oslo i dag, Og det han var der for, viste det seg, at det ikke var noe farlig, så da er vi kjempeglad. Plager er aldri moro, men så lenge det ikke er farlig, så er vi iallefall glade :-))

Jeg ruslet en tur med lille heidivovsen på dagen, i solskinnet. bare det er jo herlig, etter å ha tilbrakt de aller fleste dagene, inne siden i oktober, så gjør dette godt... Men man kan ikke akkurat går rundt ute her og juble, liksom.. da hadde en vele måttet tilbringe mer tid inne.. hehe

Og når jeg kommer ut, så tyter det visst ut med andre mennesker i sola også. Eller kanskje de andre pleier å være der ute, det er bare jeg som "tyter" ut..
Koselig å prate med naboer igjen, gamle naboer, og nye, som viser seg å være gamle kjente. Slike ting, gjør dager til solskinnsdager, uansett, med eller uten sol :-))
Når jeg kom inn på bloggen her, så så jeg at det lå nye kjempekoselige  kommentarer å ventet på meg. Tusen takk, det varmer godt, jenter :-)
Og jeg har fått nye følgere., Kjempekoslig det også :-)
Må bare svelge prestasjonsangsten litt, og skjønne at det faktisk at det er noen som har lyst å lese mer

Dere er gode , en blomst til dere
:-)
Jeg klarte visst å glemme dagen i går, på primstaven. Den ble visst helt borte i kjøkkenhåndklær som forsvant, og kaniner som dukket opp, sammen med duk-kaniner :-)I går var det den 02.02 og det var etter den gamle primstaven; Kyndelsmess.
Missa candelarum.
Kandelsmesse, - avleiing av candela, som tyder vokslys eller kyrkjelys.


På samme måte som jeg har en stav med gamle norske mål her.. Og der husker jeg visst plutselig at det var litt jeg skulle forske på der......

Masse jeg har hørt om før, men en del jeg ikke har hørt om,
Av hulmål:
en Pel.. som er 2,4 dl
et oksehode er 231,6 liter
en anker 38,6

Hulmål tørrvarer
en fjerding ( 34,7l), en notting (5,8 l) en setting (8,7 l) en skjeppe (17,4 l) osv,,,,

vekter: en gran (3,8 mg) en kvintin ( 3,9 g) en vog (17,9 kg) osv....

Flatemål:
en kvadratalen, en kvadratfavn osv..
Lengdemål: alen, favn, en fjerding vei (2 824 meter) , en linje og en rode... osv osv...
Morsomt.....
 Og så dagens kaffekopp:


I dag spurte symaskinen og strikkepinnene om å få fri i finværet, og det gjorde de, på den betingelse at symaskinen ikke stikker av med mer duker og håndklær :-))

Siden jeg ikke hadde håndarbeider å gjøre i dag, tok jeg like gjerne en tur og besøkte en koselig doktormann i stedet, en kjempekoselig mann, som hadde masse positivt og si i dag, selv om jeg hadde med meg nesten en hel kortstokk ut igjen, som skulle leveres på apoteket.
Noe av det beste som har skjedd i utviklingen må vel være at legene har pc som skriver ut resepter, det må jo redde psyken på masse apotekere som gjennom århundrer har vært tolker av disse lappene.....

men nå datt jeg ut på glattisen igjen...

Og glatt har det vært i dag i allefall, ekstremsport å være ute, og jeg var millimeter unna å få snøskred i hodet,
Det traff heldigvis bare leggene mine, da jeg hadde vært hos legen. Får en liten økning i pulsen en stund da.. Så etter å ha vært til årelating på legekontoret, hos verdens herligste damer.
De er helt enestående, og helt utrolige :-) Sender de en stooor takk for at de er de de er. jeg har stadig tenkt jeg skulle gi de en god klem, spesielt etter at de var der da jeg ble så syk i høst..
Jeg.må bare manne meg opp litt, etter å sett hvor sjokkert legen min ble, da jeg gav han en klem. Jeg vet at en ikke skal gå  å klemme fastlegen sin... noen ganger så føles det bare godt å få takket...  jeg tror kanskje ikke legen tenkte helt samme tanken ;.))
Men  en vakker dag, så gir jeg nok disse skjønne damene en klem... og da skulle jeg vel egentlig gjort det i dag... for det var absolutt en vakker dag, i dag..
Så vakker at jeg etter å nesten ha fått takraset i hodet, så måtte jeg trøstekjøpe meg litt blomster og litt vår.
Mamma ( som var med meg på besøk hos legen i dag) og jeg "gjorde" Sanseriet i Vestfossen. Der kunne jeg fort lagt igjen månedslønna, om jeg hadde fått frie tøyler, men i dag ble det primula og roser i fra heidimammaen til heidien... nyyyydelige roser.Og etter apoteket ble det litt perleblomster....

Og med en gang nå, så ser jeg at jeg må ut med malekosten på Ikeastigetrinnet mitt...
En trekasse, en kjele, et lite brett, en telysestake, ei gammel mugge, og en tekopp.. så var alle plantene plassert, og jeg kjenner duften av primula, og rosene, (har slutta å røyke, så kjenner en slikt, må vite.. :-))
Og får vårfornemmelser her....

Jag har fått brukt opp trumf-pengene mine også... puhhh... godt med alt som er gjort.
Heidimannen har lenge ønsket seg en kaffekvern. Vi har egentlig to i fra før, men det er gamle sveivekverner som vi har arvet.... :-) og de egner seg nok best som pynt


Så nå skal det bli kaffe når han kommer hjem i fra jobb.....
I tillegg har nok mor gått i barndommen, og begynt å leke igjen..
For i pakka lå et nydelig lite dukkehus også :-))
Moro å bli bestemor/mormor.. for da har en alltids en unnskyldning for å kjøpe mye rart 
Men nå skal jeg holde sofaen litt med selskap, fram til heidimannen kommer hjem

Men først litt reklame
For de som liker gamle/gammeldagse fliser så Vakre Hjem og Interiør og Gamletrehus har en spennende konkurranse gående om dagen der du kan vinne fantastisk flotte fliser fra Historiskefliser.no . Konkurransen finner du her .


Disse er jeg sikker på at gangen min hadde kledd
Ha en fin kveld/natt og en fin fredag
Klem

2 kommentarer:

ENGLE HJØRNE sa...

Jeg ønsker deg en strålende fredag, å en riktig god helg. Klem fra Sissel.

Eli's lille rede sa...

Atter en gang morsom lesing fra deg, Heidi. Du har jo galgenhumor i bøtter og spann:) Er jo sånn det skal være da! Når du snakker om fastlege og klemmer kom jeg til å tenke på min. Etter 10 år med sykdom ingen tok ordentlig tak i, fikk jeg endelig en lege som fikk sving på sakene og fikk meg til utredning på sykehuset. Lettet over at jeg endelig fikk ordentlige diagnoser, var jeg så takknemlig at jeg holdt en liten tale for legen som gjorde at han fikk tårer i øynene og ble skikkelig rørt. De er jo bare mennesker de også da, når det kommer til stykket;) Jaaa, er det ikke skjønt at istiden er nesten over, og at vårblomster kan gjøre hverdagen lysere. Jeg hadde med mannen på shopping i går.....jeg pekte ut, han betalte. Jevn fordelig, synes jeg...hehe:) Kos deg på denne vakre fredag:)