torsdag 22. desember 2011

Bittelillejulaften

Primstaven 22 desember

VINTERSOLVERV. Dagen er til minne om "Nordens Apostel", Ansgar, som i 826 kom til Danmark sammen med den nyfrelste kong Harald Klak. Anskar virket som misjonær i Danmark og foretok flere reiser til Sverige. Ble i 831 Biskop av Bremen og ledet "Den nordiske misjon" fra sitt hovedsete i Hamburg til sin død. Dagen er også til minne om Japetus, en av Noas sønner, Jafet. I Beiarn og Salten ble denne dagen kalt "Sjursmøssdajen", og var solsnudag en dag senere nordpå. (Noen mener at det jeg har skrevet om 23. desember hører til her?)
Jeg har også sett at 22.-23. desember er TROLLMESSE og er til minne om Torlak Helgi Torhaldsson som var biskop i Skáholt på Island fra 1178. Han opprettet det første nonneklosteret på Island i 1186. Nå var gårdens menn grytidlig opp og hogg juleved. Det skulle også treskes slik at det ligger korn på låven i julen. Kvinnene var oppe hele natten for å bake. Alle inkludert tjenestefolk skulle ha hvær sin kake til jul.

Kl 6.30 i dag den 22 des, snudde sola. Så nå går vi mot lysere tider...

4 mnd og 9 dager,til campingsesongen starter.. Og jeg gleder meg virkelig til det :-)


I mellomtiden skal vi bla feire jul.. I heidiheimen, går forberedelsene sin skjeve gang. Bukliste, til sylte er  iallefall, delt, krydret, kokt, og lagt i press, i sylltepressa...

Syltepressa, som er kjøpt for en 20 kroning på loppemarked, har allerede vært med,
og presset sylter for meg i flrer år allerede
Og slik ble det ferdige resultatet, Og den smakte veldig godt, Samtidig fikk jeg noen liter med møljekraft, etter å ha kokt denI forrige dagen var jeg med, yngste heidisønnen for å hjelpe med et par gaver.. og vi havnet på Jula... der hadde de halv pris på julepynt. Så jeg kjøpte lys til neste år juletre. Den jeg har på nå, har et stygt sår i ledningen, som jeg har tapet, men den går i søpla, når treet høstes..

Også fikk jeg med meg pakke med 3 sopper, med lys, til å ha ute. jeg synes de var så utrolig fine.Jeg har kikket på de før også, men nå til halv pris, så var det ingen bønn....


De havnet ved plantebordet, som har fått jobben som foringstasjon for fuglene i vinter
I dag har Heidimannen og jeg stekt kransekaker. 5 stk, men noen ødelagte ringer, så ikke alle ble 18 ringers..
Men de ble veldig seige og fine.. så nå har jeg lært meg å bruke foodprosessoren tilå male mandlene, og blande deigen og kjøkkenmaskinen med kjøttkvern til å lage ringer.. Så da er det ikke så tungt å lage. Julegaver får  man ut av det, :-))
Mosart kuler trillet jeg også.
Jeg hadde en pakke med marsipan, sjokolade, og nougat liggende, og da var det bare å trille og dyppe i smltet sjokolade
Da ønsker jeg dere alle en flott kveld , så legger jeg noen bilder av juletrepynt lenger ned
Husk å ta det litt rolig i denne førjulsstria..Stor varm klem i fra
post signature

en av fuglene i treet
De nye pyntene til juletreet som jeg fikk av heidimannen
Koselige små karer
en engel etter min bestefsr,
Ikke pen men med mange minner
i fra barndommen

Godterier hører også med i treet

Og en gammel engel i fra bestefar


1 kommentar:

Eli's lille rede sa...

Så produktiv du har vært, Heidi! Kransekake er det beeeeste jeg vet! Har stått og stekt krumkaker jeg nå. Var vel nesten ferdig da jeg tenkte at hvorfor i all verden satt jeg ikke istedet. Såå ivrig, vettu. Kjenner det i ryggen da, men pytt. Sikkert bra i morgen. Du, så koselige de soppene var! Nå trodde jeg at jeg var ferdig til jul, men jeg må nok i butikken i morgen også, for det gikk en lyspære her i stad, og akkurat den hadde jeg ikke, ellers har jeg alt annet. Typisk! Ha en fin kveld videre. Klem fra Eli:)