lørdag 28. august 2010

Grønnsaker




Med høsten kommer også grønnsakene
Når frosten kommer, og tar knekken på tomatplantene (som jeg kanskje har ett par av i hagen), plukker jeg inn de grønne tomatene. De fleste blir røde, bare de ligger i romtemperatur, men jeg synes det er godt å sylte de, og ha til maten utover vinteren. Smaker veldig godt til all slags kjøttmiddag. Skulle noen ha noen, de ikke har bruk for, gi gjerne beskjed, eller prøv å sylte de selv :

Det er masse ulike grønnsaker men kan legge ned på glass, her er 3 hvitløksbåter, tomater, og pickles..men det går fint med gresskar, paprika, egne rødbeter, og sylteakurker..osv osv... søk på nettet, så ligger det oppskrifter


Marinert hvitløk

Bland olje med friske urter (f.eks. timian, persille, basilikum, mynte, rosmarin) og legg gjerne sjalottløk og chili opp i. Krydre med litt salt og pepper.





Kok opp en gryte med vann, legg hvitløken oppi vannet under lokk og ta gryten til sides. Trekkes i 1 minutt. Avkjøl i kaldt vann. Sil vannet av før du legger hvitløken opp i oljen.
Dette er kjempegodt, - som snop for hvitløkelskere.
Det som er med disse hjemmemarinerte hvitløkene, er at de ikke er like sprø, som de som kjøpes ferdig på glass. Men det er også en smakssak

Hjemmedyrket chili,  Litt sterke, siden de er så små. men fine å bruke i marinade




Syltede tomater




1 kg grønne tomater
2 liter vann

Eddiklake:
2 1/2 dl eddik 7%...
750 g sukker
8 kryddernelliker
1 vaniljestang

Kok opp vann, legg tomatene i og la dem småkoke 5-10 minutter, til de er halvmøre. Del de opp(evnt flå de)

Kok opp eddik, sukker og nellik i en kjele. Splitt vaniljestangen i to på langs og legg den i. Rør til det koker opp slik at sukkeret blir oppløst. Legg tomatene i og la dem trekke på svak varme til de er møre.

Tomatene må ikke koke så lenge at de går i stykker. Syltede tomater skal holde formen. Ta tomatene forsiktig opp. Kok sausen inn uten lokk i ca 10 minutter. Skum hvis nødvendig. Legg tomatene tilbake i sausen og gi dem et oppkok.

Legg tomatene forsiktig på glass eller krukke. Fyll sausen på og bind over

Oppbevares mørkt, og gjerne litt kjølig, og holder da vinteren over





Pickles

Ca 18 stk sylteløk

20 stk lite sylteagurker

1 stk lite blomkålhode

Ca 2,5 stk gulrøtter

1 stk rød paprika

1 stk grønn paprika

1 stk gul paprika

dillkroner




( man kan egentlig bare velge de grønnsakene en liker best. Det hende jeg julkser litt, og bruker ferdige sylteagurker, og sølvløk i, for å spare tid, og arbeid)


Saltlake til agurkene:

1 liter vann

1 dl salt

Eddiklake:


6 dl vann

4 dl eddik 7%

6 dl sukker

1 stk lite laurbærblad

1 ss gule sennepsfrø

10 stk hvite pepperkorn

3 stk kryddernelliker

Ca 1,5 stk tørkede chilipepper


FREMGANGSMÅTE: Vask agurkene godt rene med en myk børste. Skyll dem i flere vann. Tørk dem på kjøkkenpapir. Prikk agurkene med en spiss gaffel eller stoppenål. Bland vann og salt til saltlaken, og rør til saltet er oppløst. La agurkene ligge i saltlaken natten over.

Vask og rens grønnsakene. Del blomkålen i små buketter, og gulrøttene i skiver. Forvell begge deler 2-3 minutter i lettsaltet vann. Skyll dem i kaldt vann og la dem ligge til avkjøling.

Strengle bønnene. Forvell dem ca 1 minutt. Skyll dem i kaldt vann. La dem bli helt kalde, og del dem i jevne biter.

Vask purren. Skjær den lyse delen i centimetertykke biter.

Rens paprikaen for frø og hinner og del dem i strimler. Legg grønnsakene lagvis på glass med tett lokk. Legg noen dillkroner innimellom.

Bland vann, eddik og sukker til eddiklaken. Knytt krydderne inn i en bit gasbind eller fyll dem i en pepperkoker. Legg krydderne i kjelen. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst, og la laken koke i 2-3 minutter. Hell den kokende varme laken over grønnsakene. Laken må dekke helt. Skru på lokk og sett dem kjølig. Hell laken av etter et par dager. Gi den et nytt oppkok. La laken bli helt kald før den helles over picklesen igjen.

Pickles er ferdig til bruk etter 3-4 uker, men holder seg fint hele vinteren hvis den får stå kjølig.



En side med flere oppskrifter:


1 kommentar:

Elin Sundström sa...

Hei!

Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

Jeg la merke til at du har smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

Vi er for tiden rangert som den nest største side i verden i vårt marked der vi er i 37 forskjellige land. Alleoppskrifter.no har et stort antall besøkende som genererer høy trafikk fordi har over 20.000 unike besøkende / dag.

Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Varme hilsen,

Elin, Alleoppskrifter
http://www.alleoppskrifter.no/