Så er høsten her, med frukt og grønnsaker.
Her er to av de oppskriftene jeg er mest glad i med epler. Ved siden av "vanlig" eplekake
Skal se om jeg ikke kommer med flere oppskrifter etterhvert
Enkel eplekake med kanelis
4 stk
Smør, sukker og kokos på toppen av eplene gir en deilig karamellisert smak. En kule eller to av kanelisen skaper andektig stemning rundt bordet...
ca. 3 stk. eple
2 plate tint butterdeig
2 ss kokosmasse
2 ss smør
2 ss sukker
1 ts malt kanel
Kanelis:
½ l vaniljeis
1 ss malt kanel
1. Sett stekeovnen på 225 grader.
2. Sett isen i kjøleskapet slik at den blir myk.
3. Skjær ut fire emner butterdeig med et kjøkkenglass eller liknende. Legg emnene på bakepapir på en stekeplate.
4. Bland kokos, romtemperert smør, sukker og kanel.
5. Fjern kjernehuset på eplene og skjær dem i båter.
6. Legg eplebåtene på butterdeigsformen og legg på rikelig med kokossmør på toppen av eplebåtene.
7. Stek kakene til de blir gyllenbrune og karamelliserte. Dette tar ca 10 minutter.
8. Bland kanel i isen og legg på en god klump is ved hver av de nystekte kakene.
Smør, sukker og kokos på toppen av eplene gir en deilig karamellisert smak. En kule eller to av kanelisen skaper andektig stemning rundt bordet...
ca. 3 stk. eple
2 plate tint butterdeig
2 ss kokosmasse
2 ss smør
2 ss sukker
1 ts malt kanel
Kanelis:
½ l vaniljeis
1 ss malt kanel
1. Sett stekeovnen på 225 grader.
2. Sett isen i kjøleskapet slik at den blir myk.
3. Skjær ut fire emner butterdeig med et kjøkkenglass eller liknende. Legg emnene på bakepapir på en stekeplate.
4. Bland kokos, romtemperert smør, sukker og kanel.
5. Fjern kjernehuset på eplene og skjær dem i båter.
6. Legg eplebåtene på butterdeigsformen og legg på rikelig med kokossmør på toppen av eplebåtene.
7. Stek kakene til de blir gyllenbrune og karamelliserte. Dette tar ca 10 minutter.
8. Bland kanel i isen og legg på en god klump is ved hver av de nystekte kakene.
Oldemors eplekake
God som dessert etter en kraftig middag, med en pisket krem og kaffe til...
Ingredienser Bilde
Deig:
200 g smør, romtemperert
100 g sukker
revet skall av en sitron
1 egg
300 g hvetemel
Fyll:
ca. 800 g epler
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts malt nellik
100 g malte mandler
100 g finhakkede rosiner
Pynt:
Melisdryss
Slik gjør du
Prosedyre : Rør smør med sukker, sitronskall og egg. Bland hvetemelet godt inn. Pakk deigen i folie, la den ligge i kjøleskapet mens du lager fyllet. Skrell eplene, fjern kjernehusene og finhakk eplene. Bland de med sukker, kanel og nellik. Finhakk mandler og rosiner i matmølle og tilsett. Kna deigen lett sammen. Press 2/3 av deigen i bunnen og ca. 4 cm opp langs kanten på en smurt og strødd springform (26 cm). Prikk med en gaffel over det hele. Kjevle resten av deigen ut på melet bakebord til et kakelokk som dekker formen. Fordel fyllet jevnt utover kakebunnen. Glatt det til, legg deiglokket på. Klem kantene mot hverandre med en gaffel. Stikk 2-3 ganger i lokket med en gaffel eller kniv. Stek kaka nederst i ca. 55 minutter ved 200 grader, til den er pent gyllenbrun. La avkjøle en stund på rist før du forsiktig fjerner formkanten. Avkjøl kaka før du drysser melis over gjennom en sil. Kremfløte pisket med litt vaniljesukker er nydelig følge.
Tips fra Kakemonsen.no vedr. utbaking: Du kan også kjevle lokket ut mellom to lag plastfolie. Det blir mindre klissete og det er lett å få lokket helt over på kaken. Prøvebakeren glemte melisdrysset, men kaken var veldig god likevel!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar